18 Temmuz 2013 Perşembe

TV izlemesine izin vermek mi? Asla!!!




Bu aralar bu konu gündemimizde ve eşimle aldığımız bi karara göre kesinlikle televizyon seyrettirmeyeceğiz. Hele de televizyonun otizmi tetiklediğini öğrendiğimizden beri. Bu konuyu derinlemesine bi araştırdım da, okuduklarımdan ciddi etkilendim. Benimde birçok annenin yaptığı gibi, işimi tamamlayabilmek adına, onun oyalanmasını sağlamak yada yemek yedirebilmek için televizyon karşısında vakit geçirmesine izin verdiğim çok zaman oldu. Ama artık vakit kaybetmeden bu duruma bi Dur! demeyi başardık. Çınar reklam ve klip delisi. gördüğü anda hayatla olan tüm ilişkisini askıya alıyo, ancak birkaç kez seslendikten sonra bakıyo yada tamamen kapatınca tekrar oyuncağına dönüyo. 

Okuduklarımdan öğrendiğim çok şey var. Bazı yerlerde 'bizde televizyonla büyüdük hiç bir şey olmadı' diyen anneler var. Ancak bizim bebekliğimiz yada çocukluğumuzdaki televizyon reklamlarıyla, programlarıyla, klip yada görselliklerle bugünkiler bir mi?

Bebekler, TV karşısına geçtiği anda, dış dünya ile tüm ilişkisini kesiyor ve televizyona odaklanıyor.Bu çok önemli bir durumdur. Çünkü bebekler ilk başta dokunarak ve bir şeyler yaparak öğrenirler. Sensorimotor denilen dokunsal ve algısal bir aşamadır bu ve bebeklerin 0-2 yaş sürecinde yaşanır. Bu aşamada bebeğin gösterdiği hareket son derece önemlidir. Televizyon ise son derece pasif öğrenilen bir şeydir ve bebeğin gelişiminden birçok şeyi çalar. Bebeği belli bir şekilde belli bir görselliği öğrenmeye hapseder. Dolayısıyla 0-2 yaş arasındaki bebeklerin yaşamında televizyon kesinlikle olmamalıdır. Bebeğin televizyonun sadece sesini duymasında bir sakınca yoktur. Ancak elektromanyetik alanların etkileriyle ilgili gittikçe daha fazla çalışma yapılmaktadır. Bebeğin bu süreçte hem genel hem beyinsel gelişimi son derece hızlı olduğu için, elektromanyetik alanların bu sürece olumsuz etkilediğiyle ilgili veriler artmaktadır. Bu nedenle bebeğin bulunduğu ortamda televizyonun hiç olmamasında yarar vardır. Bunun yerine müzik dinletilebilir. 2. yaştan sonra çocuğun hayatına televizyon girebilir. Ancak son derece kontrollü olmalı ve izleme süresi 1 saati geçmemelidir. Televizyonla geçirilecek zaman, interaktivasyonla geçirilmelidir. Yani televizyon seyrederken anne ve baba bebekle konuşmalı, tartışmalı, televizyon bir bebek bakıcısı gibi kullanılmamalıdır. (en önemliside bu değil mi!)

Psikolog Özge Hoşgör, 2 yaşından önce çocuklara televizyon izlettirilmemesi için uyardı.
Televizyon otizmi tetikler mi?
Otizmin nedeni halen kesin olarak bilinmemekle birlikte uzmanlar, televizyonun otizmi tetikleyen bir unsur olduğu konusunda hemfikirler.
Uzmanlara göre, 0-2 yaş arasındaki bebeklerin günde 2 saatten fazla televizyon izlemeleri otizm belirtilerinin artmasına neden oluyor.
Otizm, ülkemizde her 150 çocuktan birinde görülüyor. Erkeklerde kızlara oranla 3-4 kat daha yaygın. Otizmin nedeni halen kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik olduğundan kuşkulanılıyor. Henüz otizm geni bulunmasa da uzmanlar bir yandan çevre kirliliği, kimyasal maddeler gibi çevresel faktörlerin de otizmi tetiklediğini düşünüyorlar.
0-2 yaş arasında aşırı televizyon izleyen çocukların okul dönemlerinde dikkat eksiklikleri ve özel öğrenme güçlükleri yaşadığına işaret eden Hoşgör, “Televizyondaki renkli uyaranlara çocuklar bebeklik döneminden itibaren maruz kaldıklarında ekrandaki aksiyona odaklanıyorlar ve beyinleri normalden çok daha fazla yoruluyor. Bu durumda çocuklarda bebeklik döneminde sosyal uyaran eksikliğinden dolayı zayıf göz kontağı, dikkat dağınıklığı ve sosyal ilişkilerde yetersizlik gibi otizminde belirtileri olan faktörler kendini göstermektedir” dedi.

Televizyondan uzak dursunlar
Televizyonla otizm arasında nedensel bir ilişki bilimsel olarak kanıtlanmasa da “televizyon otizmi” denilen bir kavramın türediğini vurgulayan Hoşgör şöyle devam etti:
“Ancak unutmamak gerekir ki çocukta var olan otistik belirtiler aşırı televizyon izleme, bilgisayar oyunu oynamada gibi etkenlerle tetiklenmektedir.

Aileler 2 yaşından önce çocuklarına kesinlikle televizyon izlettirmemeleri gerek. Amerikan Pediatri Akademisi önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini önemle vurguluyor. Otizm belirtileri gösteren veya buna yatkın olan çocuklar, televizyona gösterdikleri ilgiyi çevreye ve insanlara gösteremezler. Ailelerin bu konuda çok dikkatli olması gerek. Otizm belirtileri gösteren çocukların özellikle 3 yaşından önce teşhis edilmesi tedavi şanslarını artırır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder