13 Mart 2013 Çarşamba

UYKU DURUMLARI

Sanırım her annenin bebeğini uyutmayla ilgili sorunları olmuştur, olacaktır. Modern yöntemleri uygulamayı deneyenler, gelenekselciler, kendi kendineciler vs.. Bende bebeğimi ağlatmadan, huzurlu bir şekilde kendi kendi uyuması yönünde araştırmalar yapıp kitaplar okudum. Ancak deneyerek öğrendiğim tek bir şey var ki, her bebeğin uyuma yöntemi aynı olmuyor ve bebek nasıl uyumak istiyorsa o yöntemde diretiyor. Tabii sizin kararlığınızda önemli burada, ancak ben bebeğimi öyle saatlerce sırf benim istediğim metodda uyumaya alışsın diye ağlatamam, belkide bu yöntemler için henüz çok minik ve yeniyiz :) Yatır kaldır modelini denedim aslında başarısız olduğumda söylenemez, ancak bu ara diş çıkarma sıkıntılarımızdan ötürü Çınar'ı üzmeyip ister kucakta, ister ayakta, isterse yanlız uyumasına izin veriyorum. Uygulamayı düşünenler için netten bulabildiklerim bunlar.

Dilerim hep huzur dolu uyur bebeklerimiz:) 


Sleep Lady (Kim West) metodu


6 ayın üzerindeki çocuklar için önerilen bir yöntemdir. Yöntemin temelinde  uyku için kötü alışkanlıkları kesmek ele alınır. Bu yöntem ile emzirmeden uykuya dalmamak gibi alışkanlıklarından vazgeçirerek, bebeğin kendi kendine uykuya dalması hedeflenir.
Bu yöntemin işleyişi şöyledir:
* Uygulamaya gündüz uykularının iyi olduğu bir günün akşamında ve uyku saatinde başlayın. Odasında ışık açıkken besleyin ve ona rahatlatıcı bir uyku ritueli uygulayın.
* Işıkları kapatın ve bebeğinizi uykulu ama henüz uyanıkken yatağına yatırın. Bu yöntemde bebeğin yatağının yanında oturarak, kontrollü bir şekilde uzaklaşma esas alınır.
Bebek yatağı yanında oturma yönergeleri şu şekildedir:
1. Ayakta duracak yaşta ise, çocuğunuzu zorla yatırmaya çalışmayın. Şilteye patpatlayarak onu yatmaya ikna etmeye çalışın.
2. Uykuya dalana kadar, elinizi yatağın parmaklıkları arasından sokarak çocuğunuzu aralıklı olarak sevebilirsiniz ancak bunu sürekli yapmayın. Uykuya dalmaya başladığını gördüğünüz an elinizi çekin.
3. Dokunuş sizin kontrolünüzde olmalıdır. yani çocuğunuzun parmağınızı ya da elinizi tutarak uykuya dalmasına izin vermeyin, çünkü uyuduğu zaman elinizi çekmeye çalıştığınızda uyanabilir ve her şeye yeniden başlamak zorunda kalabilirsiniz.
4. Çocuğunuz çok ağlıyorsa kucağınıza alabilirsiniz. Sakinleşene kadar onu kendi odasında, kucağınızda tutun. Ancak kucağınızda uykuya dalacak kadar uzun tutmamaya dikkat edin. Sakinleştiği zaman öpüp tekrar yatağına yatırın ve sandalyeye oturun. Not: Eğer çocuğunuz kucağınıza alır almaz susuyorsa “kandırıldınız” demek olabilir, sizona uyku eğitimi veeceğiniz yerde o sizi kucağa alma konusunda eğitiyor olabilir. bu durumda bir dahaki sefere biraz daha bekleyin.
5. Metodun ilk 3 gününde, akşam derin uykuya dalana kadar ve gece boyunca tüm uyanmalarında bebeğinizin yatağının başında olun.
6. ilk 3 gece boyunca bebek her uyandığında önceden belirlediğiniz sandalye konumunuzu alın ve yönergeleri adım adım uygulayın. yatağa gidin, ona bir öpücük verin, onu yatmaya ikna edin ve sandalyede oturun. Bu süreci saat 6ya kadar her uyandığında tekrarlayın.
* ilk 3 gece boyunca yatağın yanına koyacağınız bir sandalyeye oturup çocuğunuzu rahatlatın ve ona güven verin
* her 3 günde bir sandalyenizi bebeğinizin beşiğinden biraz daha uzağa götürün(önerilen sandalye konumlarına bakınız)
*bu metodu uygulayarak sandalyenizi yatağın yanından, kapıya yakın bir yere çektiğiniz zaman çocuğunuz gece ortasında uyandığında, kalkıp yatağın yanına gidin, ona güven verin, öpün, ayağa kalkmışsa tekrar yatmaya ikna edin ve sonra kapının yanında duran sandalyenize geri dönün. Çok ağlıyorsa (bu ağlamanın derecesini en iyi siz bilirsiniz) kucağınıza alın ancak sakinleşene kadar tutup sonra beşiğine yatırıp tekrar sandalyenize gidin.
Önerilen sandalye konumları:
konum 1: yatağın yanında
konum 2: yatak ile kapı arasında bir yerde(büyük yatağında yatan çocuklar için bu sandalye konumuna gerek yoktur)
konum 3: odanın içinde, kapının yanında
konum 4: koridorda, çocuğunuzun sizi göremeyeceği ama sesinizi duyabileceği bir yerde
Bir kaç hafta sonra bebeğinize iyi geceler dedikten sonra yanından çıkacak ve kendi başına mutlu bir şekilde uykuya daldığını göreceksiniz.


Tracy Hogg kimdir, yaklaşımı nedir ?
Tracy Hogg, uzun yıllar uyku sorunu yaşayan bebekler yardım etmiş bir bebek hemşiresidir. Bu tecrübelere dayanarak kurduğu uyku eğitimi sistemini anlatan kitabı dünyada milyonlarca kopya satmıştır. Hogg, kendi sistemini ağlatma metodu ile çocukların asla ağlatılmamasını tavsiye eden doğal ebeveyinlik arasında kalan bir metod olarak tanımlar. Hogg’un uyku eğitimi sistemi günlük rutinlere dayanır.
 Rutin nedir nasıl uygulanır ?
Tracy Hogg bebeklerin ilk haftalardan itibaren, uyku ve beslenme konularında belirli bir düzene ihtiyaç duyduklarını söyler. Ancak program kelimesini kullanmaz, çünkü Hogg’un önerdiği düzen bebeğin ihtiyaçlarına  göre ayarlanır, ama  yine de bir kaos değil düzen vardır. Örneğin; bebeğinizi ikinci uykusuna her gün 13’te yatırmak yerine, ilk uykusundan kalkma saati ve ilk uykusunun süresine göre ikinci uykunun saatine karar verirsiniz. İlk uykusunu 45 dakika uyuyan 5 aylık bir bebeğin ikinci uykuya yatma saatiyle 1.5 saat uyuyan arasında büyük fark olacaktır.
Eğer her ikisi de aynı saatte yatırılırsa kısa uyuyan yorgunluktan dalamaz, ya da dalsa da çok çabuk uyanır. Bilinenin aksine uykusunu alamamış bebekler daha kısa ve zor uyur.Rutin oluştururken nelere dikkat ederiz ?
- Çocuğun ayına uygun uyanıklık süresini iyi bilin,bu size rehber olacaktır. (Aşağıda linkini bulabilirsiniz)- Çocuğun ayına uygun toplma uyku süresi de gece gündüz uykusunu ayarlamak için bilmek gerekir. (Aşağıda linkini bulabilirsiniz)
- Çocuğun uyku işaretlerini çok iyi okuyun. Çocuk ikinci kez esniyorsa genelde uykuya yatırmaya geç kalmışsınızdır
- Kısa uyuyan çocuğa daha kısa uyanıklık süresi uzun uyuyana daha uzun uyanıklık süresi   tanıyın.
- Sabah uyanıklık süresini öğleden sonraya göre daha kısa tutun ( Öğleden sonra 4 saat ayakta kalan çocuk sabah ile öğle uykusu arasında 3 saat uyanık kalabilir.)
- Bebekleri sabah uyanma saatlerinden ayına göre en az 11-12 saat önce yatırın. (Sabah 6’da kalkan bir bebek, akşam en geç 6.5’ta uyumuş olmalıdır) Geç yatan çocuk geç kalkmaz. Özellikle de 1 yaşından önce.
-Akşam ve gündüz uykularına yatmadan önce hergün uygulayacağınız uyku rutinleri oluşturun. Kısa ve uygulanabilir olsun. Gece ve gündüz için farklı olmalı. Gece için banyo, pijama, süt iyi bir rutin olabilir. Gündüz için ytmadan önce çalınan hep aynı müzik ve emzik olabilir.
- İlk haftalardan sonra çocukların gündüz 1.5 / 2 saatten daha uzun kensintisiz uyumasına izin vermeyin. Uyuyan çocuğu uyandırın.
- Gece uyumaz diye uykusu gelen 8 aydan küçük çocuğu akşam üstü ayakta tutmaya çalışmayın. Öğleden sonra şekerlemesi (35-45 dakika) gece uykusuna zarar vermez faydası olur.
- Çocuk büyüdükçe uyku sayısını azaltmak konusunda ona yardımcı olun. Birden 3 uykudan 2 uykuya düşmeyin. Önce yavaş yavaş (çocuğa göre 5-10 dakika) iki uyku arasında uyanık kaldığı süreyi uzatın. Uyku sayısının azaldığı ilk haftalarda gerekiyorsa akşam uykusunu öne alın.
- Uykuya yatmadan en az 30 dakika önce çocuğu aşırı aktivite, ses ve kalabalık olan ortamdan çıkarın, sakin tutun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder